Kerst in Sydney | UrbanMoms.nl

A MERRY AUSSIE CHRISTMAS door Linda

Linda is de moeder van George (2013) en woont in Australië. Ze genieten van alles wat de prachtige steden in hun omgeving te bieden hebben: vrienden, natuur, eten, drinken, design en het creëren van een speciaal Kerstgevoel! Op afstand helpt ze haar zus Suus met haar webwinkel in Nederland: Kiwi & Koala.

Menig Nederlander klaagde over de pepernoten en chocoladeletters die veel te vroeg in de winkels lagen. We zijn niet alleen. Australiërs gaan ‘all out’ voor de kerst en wel vanaf september. De opbouw naar de kerstdagen is lang en wordt intens vanaf 1 december. Op 1 december wordt het hier namelijk officieel zomer, en zomer = zon, strand, vrienden en Kerst.

Limonade, cricket en ijsjes

Kerst in Australië heeft weinig te maken met mijn herinneringen aan warme chocolademelk, donkere avonden, de geur van de kerstboom en kaarslicht. Mijn Aussie man daarentegen denkt juist terug aan zonnige dagen met limonade, cricket, ijsjes en de geuren van het zwembad en zonnebrand.
Natuurlijk wordt er hier bizar genoeg vrolijk naar de kerstliederen uit Engeland en de VS geluisterd, over sneeuw en kaarslicht en kou – terwijl wij juist verkoeling moeten zoeken in de schaduw. Het wordt hier pas om half 9 donker in december, maar toch schitteren er overal kerstbomen en zijn de straten en de pleinen versierd. Vele Australiërs vormen hun eigen idee van Kerst uit een mix van tradities – een beetje ouderwets en een beetje nieuwerwets.

Op 1e Kerstdag lunchen vele Australiërs met emmers vol gigantisch grote verse garnalen en kreeften en allerlei andere heerlijke, extravagante beesten uit de zee die we op de BBQ gooien en wegspoelen met ijskoud bier en wijn. En dan zijn er zijn hier genoeg mensen die er toch voor kiezen om urenlang zo’n enorme kalkoen of een hele ham in de hete oven te grillen, zodat het hele huis opwarmt tot subtropische temperaturen.

Kisskiss tree

Als nieuw gezin is dit zeker een fijne uitdaging voor ons. George is enthousiast over Kerst dit jaar, vooral over de “kisskiss tree”, of wel Christmas tree. Ik ben er bewust mee bezig – hoe ziet Kerst eruit voor George als hij later herinneringen ophaalt? Het staat als een paal boven water dat het een unieke combinatie van nieuwerwets en ouderwets zal zijn, met Australische en Nederlandse elementen. Ondanks de hitte, een echte boom met lichtjes en bonte ornamenten. Cadeautjes onder de boom op Kerstochtend. Een lunch met de hele familie op 1e Kerstdag gevolgd door spelletjes en een waterballonnenfeest in de tuin misschien.

Ik ben benieuwd naar jullie speciale herinneringen en familietradities. Wellicht kunnen van elkaar fijn ideeën opdoen?
En na de kerst is het Oud en Nieuw, waar we zo’n beetje de eersten zijn van de wereld die het nieuwe jaar inluiden met champagne, vuurwerk en ja…. zelfgemaakte oliebollen!

Ik wens iedereen heel veel geluk en liefde voor Kerst 2015 en een gezond 2016.
xo Linda

(Visited 164 times, 1 visits today)
About the author
Esther is founder en hoofdredacteur van UrbanMoms.nl, eigenaar van activatiebureau Blogstreet, is moeder van 2 jongens en woont in Rotterdam. Op de blog deelt ze de leukste dingen om te doen met kids in de stad. Get inspired!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *