AH Buitendag | Kaasboerderij Mathijssen | UrbanMoms.nl

AH BUITENDAG: EEN KIJKJE IN DE KEUKEN

Binnenkort is het zover, Tweede Paasdag om precies te zijn: de AH Buitendag. Als stadse houd ik van de stad, maar ik vind het ook heerlijk om er met de jongens op uit te gaan. En samen met Flint mocht ik van Albert Heijn alvast een kijkje nemen bij kaasboerderij Mathijssen, die ook meedoet aan de AH Buitendag op maandag 17 april a.s.
Ik had geen idee hoe je kaas precies maakt en dat mochten wij van dichtbij meemaken! Leuk!

Warm ontvangt door de familie Mathijssen

Flint en ik werden warm ontvangen door Joris en zijn vrouw Mascha. Samen runnen zij het familiebedrijf al jaren en hebben 3 zoontjes. Ook ik werk veel en hard, maar dit werk houdt letterlijk nooit op. 7 dagen in de week bijna 24 uur per dag. Want voordat er daadwerkelijk kaas is, gaat er heel veel werk aan vooraf. Wat dacht je van de verzorging voor de koeien, het schoonmaken van de stallen, het melken, daadwerkelijk kaas maken en de verkoop ervan? Dag in dag uit…
Vorig jaar zijn ze voor het eerst sinds de komst van de kindjes (de oudste, Sjors, is 10 jaar) met elkaar op familievakantie geweest. Een krappe 7 dagen als ik me niet vergis, want langer kunnen ze niet echt weg. Hoe doen zij dit toch? ‘Het is een way of life’ vertelt Joris zelf. ‘Je kiest ervoor’ vult Mascha aan.

Diep respect. Dit werk houdt namelijk nooit op…

Van pasgeboren kalfjes tot rauwmelkse boerenkaas

Voordat we door Joris persoonlijk een rondleiding kregen over de kaasboerderij, kregen wij een filmpje te zien. Dit gaf al veel inzicht in hoe het er dagelijks op de boerderij aan toe gaat. Benieuwd? Bekijk hem hier. En de familie staat trouwens ook met 4 pagina’s in de Allerhande van april!

Eerst liet Joris ons zien waar de koeien verzorgd en gemolken werden. Van de pasgeboren kalfjes (nog geen dag oud!) tot aan de melkkoeien. De melk van de melkkoeien worden via speciale leidingen naar een andere ruimte gepompt, waar het maken van de kazen echt begint.

AH Buitendag | Kaasboerderij Mathijssen | UrbanMoms.nl

Aan de melk wordt zuursel en stremsel toegevoegd, waardoor er een kleiachtige massa ontstaat (de wrongel). De wrongel wordt daarna samengeperst en in vierkanten gesneden. Deze vierkante blokken gaan in ronde vaten en worden onder een pers gezet. Zo blijven ze 10 uur liggen. De kazen worden nog één keer gedraaid, zodat ze een gelijkmatige vorm krijgen.

Daarna gaan ze voor 3 dagen in een pekelbad, daarvan krijgt de kaas een stevige korst. In de rijpingsruimte, waar ze daarna naar toe gaan, krijgen de kazen een coatinglaag (het ‘plastic’ randje). En hoe langer de kazen rijpen, des te ouder ze verkocht worden.

AH Buitendag | Kaasboerderij Mathijssen | UrbanMoms.nl

Per week levert de kaasboerderij zo’n 300 boerenkazen aan Albert Heijn, die zij 100% zelf maken, en dat doen ze al sinds 1978.

Flint z’n kaasvragen

Tijdens onze rondleiding over de kaasboerderij en voorafgaand aan ons uitje, heb ik aan Flint gevraagd of hij nog iets wilde weten over het maken van kaas. Toch altijd verrassend met wat voor vragen kinderen soms komen. Here we go…

Waarom zijn kazen rond?

Dat is voor de gelijkmatige ontwikkeling van de kaas.’ Sander dacht dat dit wellicht te maken had met dat de kazen vroeger op deze manier makkelijk van de ene plek naar de andere plek gerold konden worden. Maar dat is dus niet de hoofdreden.

AH Buitendag | Kaasboerderij Mathijssen | UrbanMoms.nl

Wat gebeurt er met de koeien als ze doodgaan?

Echt een kindervraag, maar ook een goede vraag vind ik. Waar gaan ze eigenlijk naar toe?
Als de koeien dood gaan, dan gaan ze naar het slachthuis uiteraard, maar hoe vertel je dat aan een kind? Joris had daar een simpel en kort antwoord op: ‘Naar de McDonalds.’ Het vlees wordt namelijk gebruikt voor bijvoorbeeld de hamburgers van McDonalds. Zo gaat dat.

Worden er ook kazen in andere vormen gemaakt zoals een rechthoek of een vierkant?

‘Kaas kan je in alle vormen maken die je maar wilt’, vertelde Mascha. Denk aan de hartjes in de souvenir shops. Maar bij deze kaasboerderij maken ze alleen ronde kazen.

Wat vonden wij ervan?

Flint vond het ‘leuk en interessant‘ (zijn eigen woorden). Flint vond het vooral interessant hoe ‘het stickertje op de kaas geplakt werd‘, oftewel hoe de coatinglaag wordt aangebracht op de kaas. Flint maakte overigens bij binnenkomst al snel vrienden met zoon Sjors, want die speelde Minecraft. Daarmee was al snel een gezamenlijke interesse gevonden ;).
Maar ik vond het vooral interessant om te zien dat er nog zoveel handwerk aan te pas komt! En ik vond het heel leuk om samen met Flint op pad te gaan. Tweede Paasdag, maandag 17 april a.s., staat in ieder geval in onze agenda!

Truffel met Prosecco is favoriet!

Naast dat de Albert Heijn hoofdafnemer is van de boerenkazen, verkoopt de familie ook kaas aan huis. Uiteraard mocht ik wat kaas proeven. Mijn favoriet is de kaas met truffel en prosecco. En die verkopen ze gewoon bij de Albert Heijn XL, joe!

AH Buitendag | Kaasboerderij Mathijssen | UrbanMoms.nl

Deze blog is gemaakt i.o.v. Albert Heijn voor de AH Buitendag.

(Visited 161 times, 1 visits today)
About the author
Esther is founder en hoofdredacteur van UrbanMoms.nl, eigenaar van activatiebureau Blogstreet, is moeder van 2 jongens en woont in Rotterdam. Op de blog deelt ze de leukste dingen om te doen met kids in de stad. Get inspired!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *