Dads | UrbanMoms.nl

Brabbel cursus voor papa’s

Samen met je baby kabaal maken, schijnt volgens onderzoek belangrijk te zijn voor de hersenontwikkeling van je kind. Hoewel moeders er lustig op los kirren, schijnt dit voor vaders aanzienlijk lastiger te zijn. Maar er is een oplossing: brabbel cursus voor papa’s!

Baby lets talk!

Een tool die vaders vloeiend ‘babytaal’ leert spreken, klinkt misschien wat vreemd. Toch kan het ‘meebrabbelen’ op een hoge toon de ontwikkeling van de babyhersenen enorm vooruit helpen. Een laagdrempelige, online mini cursus neemt vaders bij de hand en leert hen alles over de meest effectieve toonhoogte en het juiste stemgeluid voor een gezellig baby onderonsje.

Baby Talk For Dads_2 | UrbanMoms.nlAlles voor je kind

De gratis tool leert papa’s op een ietwat ongemakkelijke maar wetenschappelijk onderbouwde manier vloeiend ‘babytaal’ spreken. Voor veel vaders is het maken van babygeluiden in eerste instantie wellicht wat onwennig, maar het belang mag volgens de ontwikkelaars niet worden onderschat. De Baby Talk For Dads cursus bestaat uit drie speelse stemoefeningen die zowel met als zonder kind kunnen worden uitgevoerd.

Goed voor de ontwikkeling

Baby talks for dads is een initialief van Unicef en H&M foundation, in samenwerking met Marina Kalashnikova, een expert inzake hersenontwikkeling bij baby’s en kleine kinderen aan het Baskische center on cognition, brain and language. Marina ontdekte in haar studies een aanzienlijk verschil in de ontwikkeling van baby’s die regelmatig met verschillende mensen ‘in gesprek gaan’ in vergelijking met de ontwikkeling van baby’s waarbij dat niet of nauwelijks gebeurd. Voor haar reden genoeg om aan de bel te trekken en hier iets mee te gaan doen.

Kirrende papa’s gewenst

Mama’s gaan veel vaker in gesprek met hun baby dan vaders en dus is er voor deze groep werk aan de winkel. Onderzoek toont namelijk aan dat als baby’s en kleine kinderen veelvuldig langzame, melodische geluiden en hoge tonen te horen krijgen dat ten goede komt aan de cognitieve ontwikkeling en de woordenschat. In het eerste levensjaar gaat de ontwikkeling van een baby mega snel en hebben zij extra baat bij veel contact en communicatie. Niet alleen het praten tegen, maar ook het praten mét je baby is belangrijk. Elkaar nadoen en op dezelfde toonhoogte communiceren inclusief wederzijdse babygeluidjes doet blijkbaar wonderen.

De interactieve cursus duurt zo’n 3 minuutjes en is te vinden op www.babytalkfordads.org

(Visited 75 times, 1 visits today)
About the author
Lauri Kok (30) is een geboren en getogen Rotterdamse en als moeder van de 13 jarige Mikai ('05) weet ze inmiddels alle ins en outs over het stadse leven met kids. Na haar studie communicatie heeft ze van alles gedaan, al is schrijven een van haar favo bezigheden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *