HelloFresh Food Talks | UrbanMoms.nl

FOOD TALKS: TIPS VOOR MOEILIJKE ETERS EN GEZELLIGHEID AAN TAFEL

Hier zit de 3e schoolweek er inmiddels al bijna weer op. Al bijna 3 weken terug in het ‘normale’ ritme. Op tijd naar bed, met elkaar aan tafel eten en de drie R’s weer terug in onze dagelijkse routine (Rust, Reinheid en Regelmaat).
Daar waar wij het in de vakantieperiode allemaal niet zo nauw namen met de slaaptijden, het eten en drinken, zijn onze jongens inmiddels weer terug in het gareel. Al koste dat wel wat moeite…

Vorige week was ik op uitnodiging van HelloFresh bij de 2e editie van Food Talks. Een avond waar ik met andere bloggers, influencers, panelleden en tevens ouders Mark Tuitert, Rachel van Sas (de Huismuts), Muriël Oonincx (Famme & Famme Baby) en Claire van den Heuvel (Easypeasy) discussieerden over onze eetgewoontes. ‘Lust ik niet’ is één van de meest gehoorde zinnen aan tafel, maar hoe houden we het gezellig tijdens deze kwalitatieve tijd met elkaar? We deelden die avond ervaringen en tips & tricks met elkaar.

WIST JE DAT? 48% van de ouders hun kind beloond om hen wél te laten eten

HelloFresh Food Talks | UrbanMoms.nl

Moeilijke eters

Om heel eerlijk te zijn, hebben wij twee redelijk goede eters. Oke, Flint is kieskeurig en weet goed wat hij wel en niet wil eten. Ik vraag me wel eens af of wij hier niet te veel bovenop hebben gezeten, toen hij jonger was (met drama’s aan tafel tot gevolg). Met Riff laten we dat meer los en dat lijkt zijn vruchten af te werpen. Daar waar Flint als snel roept ‘lust ik niet’, zien we Riff nieuwe dingen eerder proeven (of likken). En als hij niet wil eten, dan zetten wij zijn bord opzij. Iets anders krijgt hij niet. Als hij écht honger heeft, eet hij vanzelf.

Mark bekent dat zijn kinderen moeilijke eters zijn. Hij laat zijn dochter aan tafel spelen en zelfs knutselen, om het eten zonder drama te laten verlopen. ‘Choose your battles’ denk ik dan, want je hebt ook niet elke avond zin in gedoe aan tafel.
Moderator van de avond, Dr. Samefko Ludidi (voedingswetenschapper) denkt daar duidelijk anders over. Hij vind dat je met aandacht moet eten.
Daar is natuurlijk iets voor te zeggen, maar hoe vaak ga je aan tafel de strijd met je kind aan? Is het niet belangrijker dat het avondeten een gezellig moment is met elkaar?

WIST JE DAT? 60% van kinderen geen warm bereide groenten lust?

HelloFresh Food Talks | UrbanMoms.nl

Inspiratie vinden voor elke maaltijd

52% van de gezinnen vindt het fijn vindt om geïnspireerd te worden met gezonde, kindvriendelijke gerechten, blijkt uit het onderzoek dat GfK deed in opdracht van HelloFresh naar het gedrag en de houding van Nederlanders ten opzichte van het avondeten.
Vriendinnen om mij heen hebben kids op de crèche, waar ze tussen de middag een warme maaltijd krijgen. Amen! Wij hebben dit zelf niet, dus het is voor ons elke avond weer een uitdaging om een (snelle en) gezonde avondmaaltijd op tafel te zetten waar we allemaal blij van worden.
Muriël geeft aan dat zij zelf een HelloFresh Box afneemt, zodat ze niet na hoeft te denken wat er gekookt wordt. Ze weet in ieder geval zeker dat er iets gezonds op tafel komt.
Daarnaast neemt ze haar kinderen regelmatig mee op Supermarkt Safari. Haar jongens mogen dan groente en fruit kiezen wat ze niet kennen, zodat ze dat thuis kunnen maken en proeven.

WIST JE DAT? Kinderen vaak met een avondmaaltijd alleen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente komen

HelloFresh Food Talks | UrbanMoms.nl

Gezonde & gezellige eettips

  • ‘Zorg ervoor dat je koelkast goed gevuld is’ zegt Claire, ‘zodat je een gezonde avondmaaltijd makkelijker op tafel zet’.
  • Claire benadrukte dat kinderen vaak met een avondmaaltijd alleen niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten komen, dus is het belangrijk om ook groenten aan de lunch(box) toe te voegen. Geblancheerde boontjes, edamame of gekookte broccoli bijvoorbeeld.
  • ‘Zien eten, doet eten’ merkt Muriël op. Mark erkent dit. Zijn zoontje lust broccoli sinds dat hij zijn neefje dit heeft zien eten. Bloemkool heet tegenwoordig ook ‘witte broccoli’ in huize Tuitert.
  • Door met aandacht te eten (zonder afleiding van tv of speelgoed), zien en proeven de kids daadwerkelijk hun maaltijd. ‘Dit bevordert het eetgedrag’, licht Samefko toe.
  • Claire: ‘Probeer miniaal 1 maaltijd per dag aan tafel te eten’, zodat dit kwalitatieve tijd met elkaar wordt.
  • ‘Voor Pip maak ik het eten nog altijd fijn. Wel geef ik haar er dan een los stronkje broccoli bij, zodat ze ziet wat ze eet’, zegt Rachel
  • Muriël neemt haar kinderen mee op Supermarkt Safari en Mark heeft een eigen moestuintje om zijn kids te betrekken bij het eten.

HelloFresh Food Talks | UrbanMoms.nl

Verrassende verandering in de ochtend

Het bovenstaande heeft mij ook aan het denken gezet. Ons ochtendritueel is namelijk vaak heel hectisch. Wij komen structureel te laat ons bed uit (confession), waardoor we eigenlijk de hele ochtend achter de feiten aan lopen.

Sinds de Food Talks heb ik thuis ingevoerd dat Flint zichzelf eerst moet aankleden voordat hij op de iPad mag. Ook Riff moet eerst worden aangekleed. Want tsja, wat voor de één geldt, geldt ook voor de ander… Hoe eerder Flint is aangekleed, des te meer tijd heeft hij op de iPad alvorens we met elkaar aan tafel gaan voor het ontbijt. Dat doen we sinds een week gezamenlijk om 7.35 uur, jaja ☺ En dus zonder tv, iPad of speelgoed.

Dit werkt eigenlijk verrassend goed. Daar waar ik voorheen standaard voor Flint 2 boterhammen smeerde en ik 100 keer moest waarschuwen (‘eet je bord eens leeg, drink je melk op’) omdat hij met zijn neus in de iPad zat, heeft hij nu aandacht voor het eten en kiest hij nu zelf wat hij eet.
In plaats van een boterham kiest hij nu ook wel eens voor melk met cornflakes, volkoren beschuit of een rijstewafel. De ochtend verloopt veel rustiger. Zonder te waarschuwen. En we zijn op tijd klaar voor school. Zo fijn!

#lustikwel

Om te vieren wat kinderen wél lusten in plaats van te benadrukken wat ze minder lekker vinden, heeft HelloFresh #lustikwel in het leven geroepen. Heb jij nog een leuke foto dat jouw kindje dat lekker aan het eten is? Deel het dan vooral met #lustikwel.
En om de week kiezen zij een winnaar, die een gratis Familybox met daarin 3 maaltijden voor 4 personen krijgt. Deze actie loopt tot en met 29 oktober 2017.

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met HelloFresh.

(Visited 509 times, 1 visits today)
About the author
Esther is founder en hoofdredacteur van UrbanMoms.nl, eigenaar van activatiebureau Blogstreet, is moeder van 2 jongens en woont in Rotterdam. Op de blog deelt ze de leukste dingen om te doen met kids in de stad. Get inspired!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *