Het leed wat het RS-virus heet tips | UrbanMoms.nl

HET LEED WAT HET RS-VIRUS HEET

Tot twee maanden geleden hadden wij nog nooit van het RS-virus gehoord. Het Respiratoir Syncytieel-virus lijkt op griep, echter bij baby’s kan deze ziekte zich uiten van snotneus tot aan de beademing op de IC. Tot onze grote verbazing liggen in de wintermaanden ziekenhuizen vol met kleine kinderen (vaak tot 1 jaar) die dit virus opgelopen hebben. En één daarvan is onze kleine Jack. Om andere gezinnen dit leed te besparen, deel ik mijn verhaal.

Van huisarts naar kinderIC

Bijna 7 weken geleden alweer, zat ik met Jack op de bank. Ik gaf hem zijn fles en hij wilde niet goed drinken -de derde fles die hij niet op kreeg-, terwijl hij altijd een gulzig mannetje was. Daarnaast was hij bleek en klammig allemaal symptomen die ik niet eerder bij hem gezien had. Hoewel ik niet snel een dokter bel, zei mijn moederinstinct dat ik meteen de arts moest bellen.
In 10 minuten was ik bij de arts en 15 minuten later zat ik in de ambulance naar het ziekenhuis. Jack vertoonde intrekkingen bij zijn middenrif en had een zuurstofgehalte van 80% (waar je normaal tussen de 98-100% moet hebben). Hij kreeg een zuurstofbrilletje en gedurende de dag ging het beter. Tot die avond. In één keer ging hij weer heel hard onderuit. Ondanks de 2 liter zuurstof die hij kreeg, ging zijn saturatie (mate van zuurstof in je bloed) weer naar 80%. We werden met spoed overgeplaatst naar de kinderIC.

Alsof dat nog niet erg genoeg was…

Na 48 uur lag Jack aan de beademing en daar heeft hij ruim 2 weken aan gelegen. Eén van de risico’s van RS is dat de kleintjes nog een longontsteking erbij krijgen en bij onze kleine man was dat 2 keer raak. Na 3 weken leek het eindelijk beter te gaan.
Hij begon weer zelf te drinken en was zich steeds meer bewust van zijn omgeving. Zijn zuurstof werd afgebouwd en zijn brilletje mocht af. Tot twee weken geleden, toen bleek hij weer een virus onder de leden te hebben. Weer aan het zuurstof en weer een overplaatsing richting een academisch ziekenhuis. Gelukkig gaat het nu weer beter met hem en zijn we -na 6,5 week ziekenhuis- sinds afgelopen weekend weer thuis.

Lou, Flip en ik hebben het heel zwaar gehad de afgelopen tijd. Het omgaan met de terugslagen van de kleine Jack waren heel pittig voor ons. Het gevoel dat je kleintje dat gezond wordt geboren zo uit je handen glipt, is heftig. Het leven wordt in een keer kwetsbaar. Gelukkig konden we terugvallen op support van heel veel familie en vrienden…

Iets meer over het RS-virus

70% van Nederland draagt het RS-virus bij zich. Alleen bij baby’s en peuters kan de impact van deze infectie op de luchtwegen groot zijn, omdat hun longen nog niet volgroeid zijn. Bij oudere kinderen en volwassenen uit het RS-virus zich vaak in een verkoudheid. Het RS-virus komt vooral voor in de maanden oktober tot en met maart. We hadden nooit kunnen voorkomen dat Jack het RS-virus zou krijgen, maar ik denk dat we toch een paar dingen anders hadden gedaan. Daarom deel ik met jullie de onderstaande tips. Hopelijk heb je er iets aan…

Tips:

  • Zodra je baby snotterig is, druppel hem met zoutoplossing. Dit kan geen kwaad en helpt hem om het slijm op te lossen. Baby’s hebben maar één ingang tot zuurstof en dat is via de neus. Dus is het verstandig om deze vrij te houden
  • Let op benauwdheid signalen van je baby. Neusvleugelen of het intrekken van de middenrif. Dit geeft aan dat hij hard moet werken om zijn zuurstof binnen te krijgen. Neem dan contact op met je huisarts
  • Het niet meer drinken van de fles. Drinkt je baby altijd goed en hij stopt in 1 keer een paar voedingen dan kan het zijn dat hij iets onder de leden heeft. Dit hoeft natuurlijk geen RS te zijn, maar hou het in de gaten. Bij twijfel; ga naar de huisarts.
  • Baby’s krijgen in tegenstelling tot oudere kinderen niet persé koorts. Onze kleine man was heel bleek en klammig en in combinatie met het niet drinken van zijn flessen (3x die dag) was het voor mij genoeg twijfel om hem te laten checken door de huisarts.
  • Iedereen weet dat je mensen met een koortslip niet langs moet laten komen op kraamvisite. Maar ook mensen die verkouden zijn, kunnen beter hun kraambezoek uitstellen. Vraag daarnaast iedereen om zijn handen te wassen bij binnenkomst. En ga je zelf op kraambezoek, wees dan zo attent om zelf het bezoek uit te stellen of je handen te wassen.
  • Zet ook in de winter regelmatig het raam open, een goede ventilatie is belangrijk.

We willen alle lieve kinderverpleegkundigen en kinderartsen van het VU en OLVG bedanken voor hun toewijding en inzet.

Update 2018: Jack is bijna 3 jaar na dato een heel vrolijk mannetje en je merkt niets meer aan hem. Hij is wel extra vatbaar voor verkoudheid, maar daar groeit hij langzaam overheen. Dat gaat gelukkig elk jaar beter. 

(Visited 4.620 times, 1 visits today)
About the author
Liz woont samen met Lou en hun zoontje Flip (2014) in Amsterdam en reizen graag de wereld over. Ze zijn altijd op zoek naar nieuwe local hotspots, jonge designers, en trendy gadgets. Steden waar ze al vaker zijn geweest ontdekken ze opnieuw met de kleine man en een kinderwagen ;-)

2 Comments

  1. Vreselijk! Op dit moment heeft mijn dochter ook een naar virus, en hebben wij ook teveel doktoren en ziekenhuis voorbij zien komen, maar het RS is altijd mijn grootste angst geweest. Gelukkig zijn jullie weer thuis; moet echt schrikken zijn!

  2. Het is bekend dat viruseen actief worden door koude en tocht. Daarom kinderen altijd goed inpakken. Juist dat ene minuutje niet goed aangekleed naar buiten kan ernstige gevolgen hebben. Vroeger wisten mensen dit intuïtief. Nu is het ook wetenschappelijk bewezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *